LiPo - насоки за подбор на правилните батерии, разработването им и експлоатацията

Прилагали ли сте до сега правилата за правилно ползване на ли-по батериите? (Прочетете ги първо)

 • Да, всичките!

  Votes: 23 41.1%
 • Да, но само някои от тях...

  Votes: 26 46.4%
 • Не, нито едно!!!

  Votes: 7 12.5%

 • Total voters
  56

Arxangel

Модератор
Модераторски Екип
Моля прочетете пост 1 преди да отговорите на анкетата. АКО имате конкретни въпроси относно ли-по батериите, МОЛЯ първо прочетете пост 1, и ако все още имате въпроси, ги задайте в темата.

В последно време ми прави впечатление, че има доста грешни митове относно ползването на ли-по батерии, които се носят из моделарските среди, и определено много вредят на правилната експлоатация на тези батерии. Не съм сигурен от къде тръгват тези митове, но определено мога кажа, че са много далече от реалността. Затова реших да напиша тази тема, и в нея да събера всичко, което знам за ли-по батериите с идеята всички, които не са много наяспо по въпроса да се информират и да започнат да ползват батериите си пълноценно и правилно. Надявам се, че това, което ще напиша тук, ще спести много ядове, и пари, на много хора в дългосрочен план.

Като за начало, нека започна със следното изявление: живота и силата на батерията се лиаят МНОГО сериозно от начин, по който батерията се разработва, ползва и съхранява. Колкото по-скоро моделистите започнат да ползват батериите си с уважение, толкова по-скоро ще видят позитивния ефект от това.

Нека изясним какво точно означава митичният "С" рейтинг на батериите: "С" рейтингът на батериите е максималният БЕЗОПАСЕН постоянен ток, който батерията може да отдава докато се изчерпи. Ако на етикета пише, че батерията има рейтинг на разряд от 20С, това означава, че батерията може да бъде разреждане с ток равен на до 20 пъти капацитета й, докато тя се изчерпи. Капацитета е милиампер-часовия капацитет на батерията, който обикновенно е някакво число, последвано от "mAh" - 2200mAh. Някой марки използват А рейтинг, който е същото като милиампер-час, просто скалата е друга - 2200mAh се означава просто като 2.2Аh. Имайте в предвид, че 1000mAh са равни на 1Ампер. Ето и един пример с 2200mAh 20С батерия (волтажа на батерията няма отношение към "С" рейтинга):

2200mAh = 2.2Ah
2.2Ah x 20C = 44A постоянен разряд

Това означава, че от тази батерия може безопасно да се дърпат 44А постоянен ток, без да се повреди батерията. Поне е така на теория, на практика някои от по-евтините марки обявяват по-голям "С" рейтинг от реалния, което може да доведе до доста ядове и отчаяние, и значително намалява живота на батерията.

РАЗРАБОТВАНЕ НА БАТЕРИИ


"С" рейтинга на разряд обикновенно е обозначен на предния етикет на батерията. Някои марки показват само постоянния рейтинг на разряд, като тази на снимката, други показват рейтинг от 25 до 50С, което означава 25С рейстинг за постоянен разряд, 50С рейтинг разряд за до 10 секунди.
Нека да започнем от началото. Независимо от броя на клетките, "С" рейтинг, или капацитета на батерията, ВСИЧКИ БАТЕРИИ ТРЯБВА ДА СЕ РАЗРАБОТЯТ преди да се ползват в модел, или за дурго приложение. И ето каква е схемата за разработване на батериите - освен "С" рейтинг на разреждане, всички батерии имат и "С" рейтинг на зареждане. Обикновено "С" рейтинга на зареждане е доста по-малък от рейтинга на разреждане. Някои марки претендират, че имат ефективен "С" рейтинг на зареждане от до 8-10С, но според мен е грешка батериите да се зареждат с толкова големи токове, ако не е напълно наложително, защото това със сигурност съкращава живота им. Особено при разработващите цикли (един цикъл представлява един заряд и един разряд на батерията) батерията ТРЯБВА да бъде зареждана и разреждана при максимум 1С. Така например, една батерия 2200mAh 20С трябва да бъде зареждана и зареждана с 2.2А при разработващите цикли. На моите батерии, аз правя по 6-7 разработващи цикъла на 1С, преди да ги ползвам в модел. Повечето модерни зареждачки имат автоматички програми за циклене на батерии, само трябва да се въведе волтажа, тока на зареждане и разреждане, и волтажа на клетка, при който ще бъдат спирани разреждащите процедури, след това стартирате програмата и чакате да свърши. С по-стари модели зареждачки ще трябва на ръка да пускате всяка процедура по заряд и разряд.


"С" рейтинга на заряд обикновено е индикиран на задния етикен на батерията. За съжаление не всички марки обявяват този рейтинг, така че е препоръчително да питате какъв е за вашата батерия, когато я купувате.
Друго важно нещо, което правя при разработващите цикли, е да слагам волтажа за изключване на разреждащите процедури на 3.5 волта на клетка. След доста експериментиране установих, че точно при този волтаж на клетка при разряд с 1С батерията получава добра тренировка, а аз мога да разбера реалния капацитет на батерията. Тестовете ми показаха, че достигайки 3.5 волта на клетка при разряд с 1С батерията се разрежда почти напълно. По време на първите 2-3 разработващи цикъла, батерията няма да се зарежда или разрежда до пълния си капацитет, но с всеки следващ цикъл ще забележите, че разредените и заредените mAh ще започнат да се доближават до обявения капацитет на батерията. Ще забележите и още нещо - някои батерии ще покажат капацитет малко по-голям от обявения, докато други ще покажат малко по-малък. По-малък реален капацитет не означава, че батерията е лоша, по-скоро означава, че батерията е по-лека от друга с подобен волтаж / рейтинг на разреждане / капцитет от друга марка. Общо взето нови и хубави батерии трябва да разреждат почти целия си капацитет, когато се разреждат до 3.5 волта на клетка при 1С ток на разряд.

ЗАРЕЖДАНЕ НА БАТЕРИИ
След преминаване на разработващите цикли, вече можем да преминем към зареждането на батериите при нормална експлоатация. "С" рейтингите за зареждане на ли-по батерии обикновено варират между 1С, за бордови батерии и батерии на апаратури, и 8-10С при по-сериозните батерии за модели. По-голямата част от батериите са "С" рейтинг на заряд между 2С и 5С. Лично аз, никога не зареждам моите батерии с повече от 1.5С, независимо колко е максималния рейтинг. Когато не бързам, и не съм на поето да летя, зареждам батериите с 1С. Като цяло скъпите и висококачествени батерии реално имат по-дълъг живот дори при зареждане с по-голям ток (над 300 цикъла), но те найстина са доста по-скъпи от масовите батерии. По-евтините батерии определено се скапват по-бързо ако се зареждат с големи токове и в някои случаи, като при 3D хеликоптерите, батериите се сменят на около 50-60 цикъла, защото хеликоптерите изискват сериозни токове на разряд, а след това батериите се зареждат също с големи токове, за да се лети по-често и много скоро започва да се осеща, че силата им намалява.

Във всеки случай меннията са много - някои хора имат една мощна зареждачка и не могат да чакат една батерия да се зарежда 40 мин, затова зареждат с големи токове, за да летят/карат по-често, но те и сменят батериите по-често, защото се скапват по-бързо. Други, като мен, са инвестирали в повече от една зареждачка и в по няколко батерии на модел, затова мога да си позволя да не ги зареждам за по 15 мин, защото нямам нужда, така че дори когато се наложи, зареждам с максимум 1.5С. Имам много батерии, и все още нямам батерия, която да е над 60 цикъла, но повечето хора сменят батерия на 60 цикъла, моите все още са като нови. В крайна сметка решението си е до човека - дали ще изкарат батериите по-дълго време, но ще ги зарежда по-бавно, или ще ги сменя често, но ще са малко и ще ги зарежда бързо. Аз имам много батерии и много модели, така че да зареждам с 1.5С не е проблем за мен. Има още едно много ВАЖНО нещо, с което трябва да е внимава - ако искате да зареждате батериите си с повече от 2С, постарайте се да разберете колко е максималния "С" рейтинг на заряд, защото ако зареждате с повече от допустимото рискувате да съситепете батерията много бързо, или дори да предизвикате пожар.


РАЗРЕЖДАНЕ НА БАТЕРИИ
Дойде момента да обсъдим и разреждането на батериите. От време на време попадам на хора, които си мислят, че мощността на един мотор е разумно да се ограничава, като се ползва по-малка и слаба батерия, или че ако ползват батерия с по-голям капацитет или "С" рейтинг, ще претоварят и изгорят мотора!!! В такива моменти незнам да плача или да се смея. Няма вариант, в който да е разумно да се ограничава мощността на мотора, като се използва по-слаба батерия!!! Да, мотора няма да се претовари, нито спиида, но батерията се претоварва, прегрява, надува се, и се ликвидира в рамките на 20 цикъла!!! Това е толкова грешно, че просто не мога да започна да го обяснявам... но все пак ще опитам. Също така, витло-моторната група определя колко ампера ще се дърпат от батерията, независимо тя с какъв капацитет или "С" рейтинг е. Ако един мотор работи на 3S ли-по батерия, няма значение тя дали ще е 1000mAh 20C или 5000mAh 45C, стига да е същия брой клетки, за мотора капацитета няма значение. Единственото което ще се поучи с по-голямата батерия, е че мотора ще има малко повече тяга, защото пада на тока на голямата батерия ще е по-малък при определено ниво на консумация.

Когато избираме модел (самолет, лодка, количка, хеликоптер), освен ако не идва с предварително инсталирана електроника, ние трябва да изберем електрониката в следния ред: първо е витло-моторната група, и е за предпочитане тя да има адекватна тяга за дадения модел, след това и САМО след това идва ред на спиид контролера и батерията. Възможно е да се изберат нещата и по обратен ред, НО мотора пак трябва да е съобразен с батерията, а не просто да се вземе нещо и да се чудим защо се надува батерията. И ето един пример - ако избрания мотор има максимална постоянна консумация от 20А, спиид контролера трябва да е минимум 20А, но за предпочитане 25А или 30А, а батерията е препоръчително да може да отдаде поне два пъти повете ток, от колкото мотора може да изконсумира. Така за мотор с максимална консумация от 20А, подходяща батерия ще бъде 2200mAh 20C, защото тя има потенциален максимален постоянен капацитет на отдаване от 44А, което е два пъти повече от колкото мотора може да издърпа. Придържайки се към този принцип на оразмеряване на електро системите на моделите, две неща ще са гарантирани: при пълна газ на мотора, максималното натоварване на батерията ще е само 50%, което ще предизвика по-малък пад в напрежението при всяка стойност на газта, и мотора ще има повече мощност в целия диапазон на работа, и в същото време батерията няма да е натоварена въобще, няма да прегрява, няма да се надува и като цяло ще има МНОГО по-дълъг живот. Ако се опитваме да направим обратното, и да ограничаваме мощността на мотора с по-слаба батерия, тя ще прегрява редовно, което води до раздуване, което обикновено я съсипва за отрицателно време. Да не говорим, че при по-слабата батерия пада на напрежението ще е по-голям и мотора ще има по-малко сила. Та да обобщим: винаги се опитвайте да ползвате батерия, която може да отдаде два пъти повече ток, от колкото мотора може да издърпа. Това ще гарантира дълголетието на батерията и ще оптимизира мощността на вашия модел, което води и по-голяма наслада от хобито.

Друг МНОГО важен фактор за дълголетието на батерията е ползването на програмируема ли-по аларма в моделите. Това са ли-по алармите с дисплей за волтажа и с бутон за програмиране на волтажа на клетка, при който да започне да пищи алармата (като тази на първата снима най-горе). За оптимално полетно време, и в зависимост от състоянието и възрастта на батерията, алармата трябва да се настройва между 3.4v и 3.6v на клетка. Когато засвири, трябва да кацнете максимално бързо, иначе рискувате да останете без ток във въздуха, което не е добре за батерията, но може да доведе до разбиване намодела, което също не е приятно.

СЪХРАНЕНИЕ НА БАТЕРИИ
И не на последно място ще трябва да поговорим и за съхранение на батериите. За дългосрочно съхранение, което в общи линии ще рече дори от единия до следващия уйкенд, батериите трябва да се заредят или разредят, в зависимост в какво състояние са, до около 3.8 волта на клетка. Този волтаж не е прекалено висок за да скапе клетките на батерията, но не е и прекалено малък, за да се саморазреди до критични нива за кратко време. Повечето модерни зареждачки имат функция за вкарване набатерията в реижим за съхранение, като в общи линии зарежда или разрежда батерията докато я докара до 3.8 волта на клетка. Основно правилно е НИКОГА да не оставяте батериите си заредени за повече от 1 ден. Някои хора биха спорили, че дори и 1 ден е много, особено за батериите с много висок "С" рейтинг на разряд (над 45С), но нека бъдем реалисти: аз примерно имам над 50 батерии, и за мен не е вариант да почна да зареждам чак когато отида на поляната, затова ги зареждам предишния ден. Като навик трябва да ви стане, когато се върнете от летене/каране/плуване... и имате заредени батерии, да ги разредите на зареждачката. Ако сте ги пре-разредили на поляната, ще е хубаво да ги заредите малко, докато стигнат 3.8 волта на клетка. Тази процедура е изключително важна, когато знаете, че няма да ги ползвате за дълги периоди от време - от една седмица до повече от година.

Някои хора държат ли-по батериите в хладилника, когато не ги ползват за дълги периоди, защото на студеното клетките се предпазват по-добре, но аз лично не съм тествал този метод, защото ползвам всички батерии редовно, а и процедурата по "размразяване" изиксва няколко разработващи цикъла и просто не виждам смисъл в чак такова маниакално съхранение. Стига волтажа да е 3.8 волта на клетка, ли-по батериите ще са наред за дългосрочно съхранение.

И така, с това за сега се изчерпва писанието по темата, и вече повечето от вас би трябвало да са научили по нещо ново и ще видите, че ако следвате няколкото елементарни правила описани горе, батериите ви ще се представят много по-добре и ще живеят много по-дълго. И аз постоянно откривам и уча нови неща за батериите, така че ще ъпдейтвам този пост, винаги когато има нова информация.

Ако сте прочели цялата информация и все още имате въпроси, моля не се притеснявайте да питате, ще помагаме с каквото и както можем.
 
Последна промяна:

jailbreaker

Новодошъл
Тук има хубава инфорамция по въпроса със употребата на литиево-базирани батерии. "нАучна", дет' се вика.
 

George

Потребител
Хубава информация с практическа насоченост,но има едно НО -
Как се процедира и какво се прави с липо батерии които са изживяли живота си или по
една или друга причина са сдали багажа? :)
Мисля,че никой не държи такива батерии за спомен.
Поздрави
 

Arxangel

Модератор
Модераторски Екип
Хубава информация с практическа насоченост,но има едно НО -
Как се процедира и какво се прави с липо батерии които са изживяли живота си или по
една или друга причина са сдали багажа? :)
Мисля,че никой не държи такива батерии за спомен.
Поздрави
Ами би следвало да се върнат за рециклиране в магазините където има сложени кошчета специално за батерии.
 

rosenrt

Новодошъл
Взех си ето тези батерии и искам да им направя разработващи сикли,прочетох темата но искам да попитам пак дали съм разбрал правилно,с колко ампера трябва да ги разреждам и с колко да ги зареждам,с такова зарядно съм http://www.absima.com/en/products/charging-technology/chargers/cb-1p.html
и с тези батерии
http://www.hobbyking.com/hobbyking/...A2869_Summit_E_Revo_E_Maxx_EU_warehouse_.html
 

Tassadar

Редовен Потребител
Разработката става със заряд на 1С и разряд 2-3С. В случая с тези батерии - заряд 7.6А и разряд 15-20А. Тази зареждачка, обаче не може да осигури подобен разряд. Вариант е да се разрежда на количката с ограничена газ, примерно 10% и ....половин час кръгчета с нея.:rolleyes:
 

Arxangel

Модератор
Модераторски Екип
За разреждане на батерии си иска силна зареждачка. Принципно за разработване препоръчвам 1С заряд и 1С разряд няколко цикъла, но не всички зареждачки могат да разреждат толкова много. Може в модела, но трябва просто много бавно да го караш, за да стане добре.
 

rosenrt

Новодошъл
Примерно зареждам и карам модела но с по-малко газ това ли имате предвид,но няма как да ги зареждам с 7,6 ампера като зареждачката ми е 5А. ,а това е максимума на батерията 7,6 , не е ли по-добре да се зарежда бавно на 2,3 ампера четох някъде че било за батерията по-добре
 

Arxangel

Модератор
Модераторски Екип
Принципно по-бавното зареждане е добре, но за тези батерии няма файда от толкова бавно, зареждай на 5А ако зареждачката толкова може, и после 2-3 цикъла с количката бавно каране, за да може добре да се разработи батерията.
 

muns61

Редовен Потребител
Автомобилните крушки са добър разряден баласт, с точен ампераж и могат да се комбинират всякак. Трябва да се следи напрежението.
 

Pakidanski

Редовен Потребител
Ами би следвало да се върнат за рециклиране в магазините където има сложени кошчета специално за батерии.
Най добрият начин да се отървеш от батерия е да питаш на поляната: "някой иска ли батерия с прееВана клетка или да я хвърлям". Повечето случай се намира кой да я вземе, а най правилно вероятно е да я смачкаш...та да се запали, запуши, прецака, натакова или друго подобно, след което да няма вероятност да пламне в някое кошче за батерии.:D
Относно разработването на батерии...пробвал съм и разработване с по 1ц и с по 5ц и нищо не съм установил....скапаните си събират малко и толкова си и дават. :rolleyes:
 

Pakidanski

Редовен Потребител
Взех си ето тези батерии и искам да им направя разработващи сикли,прочетох темата но искам да попитам пак дали съм разбрал правилно,с колко ампера трябва да ги разреждам и с колко да ги зареждам,с такова зарядно съм http://www.absima.com/en/products/charging-technology/chargers/cb-1p.html
и с тези батерии
http://www.hobbyking.com/hobbyking/...A2869_Summit_E_Revo_E_Maxx_EU_warehouse_.html
При толкова хвърлени пари за хобито, мисля че е добре да инвестираш и в някоя добра зареждачка...еле па при тия сериозни батерии, дето се ползват в автото.
По мое мнение, освен че зареждат в пъти по-бързо, удължават значително и живота на батериите.
 
Последна промяна:

rosenrt

Новодошъл
А има ли проблем ако батерията се изключи от зарядното преди да се е заредила,примерно ако се наложи
 

Arxangel

Модератор
Модераторски Екип
За литиевите батерии няма проблеми, до колкото знам метал-хидридните не обичат обаче подобни изпълнения! :crazy:
 

Arxangel

Модератор
Модераторски Екип
Зарядното ми зарежда батериите повече от 4.20 на клетка,това фатално ли е,зарежда ги първа клетка-4.21,втора-4.23,замервам ги с това http://rcherobg.com/image/cache/data/Zippy/2-6voltagealarm-850x850.jpg
,но съм го сверявал с други показва точно
Принципно е хубаво да се сравни колко точно показва с по-хубав мултицет, но принципно не е добре ако ги пълни до толкова. Дори 4.2 на клетка е критичен заряд за липо батериите, те и за това не трябва да се оставят заредени. Над 4.2 просто батерията се скапва по-бързо, и колкото и да са малки шансовете все пак има вероятност и да дефектира и да се надуе от това.
 
Последна промяна:

Kirilov

Потребител
А какво бихте препоръчали за една идея по-дълъг живот на малките батерийки за хиликоптерчета или квадрокоптери които са предимно с 3,7V и от 100mAh до 400-500mAh ? Те са с някакви измислени зарядни и се зареждат от компютър или куплунг за запалка откола.
 
Нагоре