Различните Марки апаратури - предимства и недостатъци

Arxangel

Модератор
Модераторски Екип
Редакция от JetMan
Тъй като се отклонихме доста от темата за DJI - извадих последните постове в нова тема за апаратурите. Уточнявам че следващите постове са насочени основно за апаратура предвидена за FPV
===============================

+1
И аз избрах DJI точно заради това, че са по опростени откъм настройки. Вече пътуват Назата и другите компоненти! :)
Съгласен съм и с Arxangel обаче... за човек който си разбира от нещата, и има време да ги настрои, най-добре си е контролер с повече възможности. iPhone беше много добър пример! :)

Отново имам въпрос, сега за апаратурата... колебая се между DX6i и DX7s ... някакви мнения относно сработването му с Naza-та, настройките, приемника, обхвата и т.н?
Ами хайде да поставя така нещата...

Аз имам 3 радио системи - Graupner (която в прочен я ползват всички сериозни компании предлагащи от МНОГО скъпите готови коптери, включително МикроКоптер), FrSky Taranis, и Spektum DX8.
На Graupner-a който имам бих поверил живота си!!!!! Апаратурата съм я тествал в София, има обсег 6км на радио връзката и около 3.5км на телеметрията. НИКОГА не съм имал загуба на сигнал или друг проблем с нея. Това е апаратурата с която летя емоционално скъпите самолети и правя тестове на дроновете ми преди да им сложа 433Мхз системата.
Taranis-a го ползвам основно за мулти-роторите - добра цена на приемниците, изключително добър комуникационен протокол, вградена телеметрия, 16 канала (с възможност за до 32), и т.н. До момента изключително надеждна апаратура, малко по-сложна е за програмиране в началото... въпреки, че за мулти-ротор няма много програмиране, но е с неограничени възможности.
Spektrum DX8, го ползвам само и единствено заради евтините OrangeRX приемници, и летя САМО модели не по-скъпи от 150 долара с него. 1-2 пъти направих грешката да го сложа на коптер и не съм доволен, да не говорим, че няма вградена телеметрия и трябват сумати модули и сензори и става мазало от кабели, а от обхвата на телеметрията изобщо не съм доволен, поне при мен е не повече от 1км в най-добрия случай!!!! Обсега му не е повече от 1.5км, а в София се съмнявам да е дори толкова. Иначе никога не съм имал проблеми дори с евтините приемници, но макс на 300-400 метра от мен, просто не смея да й се доверя за нещо по-скъпо.

Та така, и все пак това си е лично мое мнение, има хора които си харесват Spektrum... по някаква причина, и летят и скъпи модели с него...
 
Последна промяна от модератор:

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
Хубаво е да се уточни за какво приложение говорим и да сравняваме продукти от един клас. Дължината на обхвата не винаги е най-важното нещо. Ако се говори стриктно за FPV тогава тя вероятно е на 1-во място, но за спортно летене Спектрума има далеч повече предимства и това се вижда по масовостта му на ползване.

В момента точно Спeрктрум правят най-големи иновации в радиата си. Ако става дума за нормално спортно летене - тогава обхвата на спектрум си е съвсем наред. Планеристите от RCgroups често говорят за дистанции от 1.5км височина което за нормален полет си е повече от добре. Примерно аз не отдалечавам нищо на повече от 300 метра около себе си.

Силата на Спектрум идва от интуитивният интерфейс което го прави много лесен за ползване. Веднага след това идват функциите които дава. DX6i и DX7s са стара генерация радиа и много по добър избор би бил новата серия DX6, DX9 или DX18 - двойни антени, по добри стикове, 250 модела памет - големият брой custom mix-ове , вграденият Voice и Wireless Trainer са си сериозно предимство. Лично за мен качеството на стиковете и софтуера са най-важни когато става дума за спортно летене.

Също много важно е когато се сравнява обхват да говорим само и изцяло за оригинални приемници - някак не е правилно да сравняваме обхвата на Graupner с приемник за 100 евро и Спректрум DX8 с применик за 6$ който не е оригинален :) Защо да не го сравним примерно с DX18 + AR9020 който идва с 2 сателита и струва 100 евро.

Предполагам Граупнера за който говориш трябва да се сравнява с нещо в неговият ценови диапазон като DX18g2 примерно или пък с новият JRXG11 на DMSS който има също много сериозно покритие и функции.

Taranis-a е прилична апаратура за цената си която дава възможности на ниска цена - но пък и качеството на изработка е като цената. Изобщо не може да се сравнява с високият клас апаратури, а тя и не е предвидена за това.
 

Arxangel

Модератор
Модераторски Екип
Да, Спектурм имат най-много иновации в момента, защото тепърва настигат Graupner, Jeti и Taranis-a.. не за друго. :crazy::crazy:

Graupner-а ми е нормалния 6-канален, за малко над 300 лева с приемника, ако ще сравмяваме големите апаратури, то 12 каналния Graupner от новата серия оставя Spektrum-a някъде далеч зад себе си по всичко - цвете тъч дисплей, вградена телеметрия, независимо програмируеми приемници с отделни миксове са само 3 от безброй многото предимства, а цената му е колкото на DX9!!!

А колкото до евтините приемници, както казах не ги ползвам на скъпи модели. Имам един оригинален AR8000, който дойде с телеметрията, и не съм впечатлен от него като обхват, в сравнение с Таранис и Граупнер, а телеметричния модул губи връзка след 1км...

Не оспорвам, че Spektrum-a има своите предимства в по-лесното програмиране... но за мен предимствата му се изчерпват до там. И все пак, апаратурата се купува според основното й предназначение, ако ще да става дума за FPV и по-далечни полети не бих могъл да препоръчам Спектрум... :biri::biri:
 

koborg

Потребител
Много е полезно да се видят повече мнения по въпроса. Благодаря за което!

Taranis X9D какво предлага като обхват и с кой приемник е добре да се кара?
 

Arxangel

Модератор
Модераторски Екип
Много е полезно да се видят повече мнения по въпроса. Благодаря за което!

Taranis X9D какво предлага като обхват и с кой приемник е добре да се кара?
Ами аз съм го тествал до 2км с този приемник: http://arxangelrc.com/index.php?route=product/product&path=83_85&product_id=110 но други хора са го тествали и до 3км, но този приемник няма телеметрия.
Другия вариант е този приемник: http://arxangelrc.com/index.php?route=product/product&path=83_85&product_id=109 или този http://arxangelrc.com/index.php?route=product/product&path=83_85&product_id=108 като и двата са с телеметрия, но втория би трябвало да има с около 20% повече обсег. Тества ни са до малко над 2км.

FrSky скоро пуснаха и един далекообхватен приемник без телеметрия, аз чакам пак доставка от тях, та скоро ще го имам в наличност.

Принципно приемниците с телеметрия са хубави, защото през цялото време следиш силата на сигнала и знаеш до колко можеш да се отдалечиш. Също така може да вържеш сензори към тях и да ти връща информация на апаратурата като напрежение, консумиран ток, височина, дори GPS координати, но имат по-малък обхват от приемниците без телеметрия.

Друг вариант за далекообхватна връзка са 433Mhz системите. С някой от тях може да ползваш вече всяка апаратура, защото те взимат сигнала през тренер порта. Обсега им е много голям, и поне е сигурно, че няма да загубиш връзка на 3-4-5км, но за момента няма опция за телеметрия, но скоро Rlink-a трябва да се сдобие и с това.
 

bobDrone

Потребител
А друг вариант за разширяване на обхвата е с WiFi Booster например 2W - марка SUNHANS какъвто купих и ще тествам скоро. Вече прокарах ток от самото радио и само трябва да измисля как да го закрепвам. По това което чета и съм гледал с такъв бустер обхвата отива над 5-6 км без грижи, дори повече. В момента обаче дори това да стане ще имам проблем с видео връзката защото до момента тествах че след 800м става влошена.
 

Xape

Модератор
Модераторски Екип
Само Taranis X9D, никакви Спектруми.

По принцип, би било по-полезно за форума ако се отдели поне малко време да се опишат няколко аргумента за/против конкретното мнение. иначе залитаме малко в посока спора BMW-Benz, който е вечен, но също толкова безполезен.

Една малка нотка относно Граупнера (Поста на Ники) - Наистина шапка им свалям за телеметрията която издавиха преди достта години вече, но дори и за момента тя е един вид уникална предвид че може да взима инфо директно ит esc, без да се налага да се кичат един куп датчици. Независимо от горното, това не попречи на Граупнер да фалира поне 2-3 пъти през последните години.
Имам предвид, че понятията качество, цена, популярност и лично мнение трябва да се различават.

И в тази посока на мисли - трябва да спретнен една тема относно телеметриите, защо самото понятие по никакъв начин не предполага многеството различия, като фунционалност, хардуер, софтер и т.н. между различните производители. При това тук визирам само интегрираните телеметрии в апаратурите.

Относно лафа "Всичко е Китай" - се сетих за вица дето Китаеца си продал душата на дявола... но след 2 дни тя се развалила.
 

Arxangel

Модератор
Модераторски Екип
Е да, фалира, но проблема там беше друг... те се опитваха да поддържат 100 000 артикула... за нишови хобита... няма как да не тежи. Важното е, че компанията която им правече апаратурите ги купи и продължава да ги прави. Това с телеметрията от спиидовете определено е направо божествено... но естествено струват МНОГО...

Като цяло аз не налагам мнение, просто излагам МОЯТА гледна точка и не задължавам никой да приема съвета ми за чиста монета. Всеки е свободен да си решава за себе си. Ниога не съм крил, че на Спектрум не доверявам нищо по-скъпо от 150 долара, а ще е смешно на такъв модел да сложа приемник за 50 долара!!! Следователно го ползвам с оранжевите, НИКОГА не съм имал проблеми с тях, и все пак гледам да не му се доверявам дори с оригиналния приемник, защото е достатъчно един път да издъни самолет или коптер за над 2000 лева!!! Вярно, има фейл сейф и т.н., автопилота би трябвало да се оправи, и все пак за хвъркане на до 500 метра от мен е супер и не бих го сменил при тази му функция. :)
 

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
Само Taranis X9D, никакви Спектруми.

Специално за Таранис-а , както и за всички видове МОДУЛНИ апаратури има една много важна особенност - тези апаратури дават гъвкавост - но за сметка на времето на обновяване на каналите - тоест опресняването е по бавно. Това за Хеликоптери и 3D самолети обаче си е много важно.

Тараниса е апаратура предвидена основно за RC ентусиасти - качеството на изработката е една идея по добро Turnigy , стиковете са съвсем обикновени като резолюция , софтуера дава много възможности но е доста труден за настройка и иска свикване. Пo сериозните задачи като планер с 6 машинки или EDF jet с 2 мотора и векторна тяга изискват помощ за настройките в началото.

Практиката обаче казва следното - на Тараниса са му необходими 18 милисекунди да си обходи 16-те канала ( по 9мс за 8 канала ) - Спектрум примерно си обхожда всичките за 11 милисекунди.

Въпреки гореописаните недостатъци - Таранис има и добри страни - а именно: Добра цена подкрепена с много гъвкав софтуер и много важно - появата на такава апаратура кара големите фирми да се позамислят и да намалят цени или да добавят повече функции.


Ниога не съм крил, че на Спектрум не доверявам нищо по-скъпо от 150 долара

Мисля че не е правилно да се правят такива генерални заключения от уважаван член на форума - защото много хора четат тук :)

Всичките ми големи джетове струват колкото гореописаните скъпи мултикоптери и с правилните оригинални приемници за 2 години не съм имал никакви проблеми.

Всички сме събаряли модели по земята - много често причината е комплексна и трудно се установява. Когато летиш нещо във въздуха - каквато и авария да се случи - усещането е че губиш контрол , а от там и повечето хора решават че е загуба на обхват.

Относно OrangeRX приемниците - качеството им е точно като цената. Принципно работят хубаво , виждал съм проблеми с тях и то на повече от 4 приемника. 2-бяха мои 2 на мой приятел който запалих по това хоби. Приемниците бяха от различни партиди - при 2 от тях просто рейндж теста не минава изобщо , а другите два уж са добре - но ей така случайно си забиват по време на полет - установено повече от 1 път. Тези приемници са предвидени за много евтини модели , както и за разни тестове - така че аз също си ги ползвам тук-там. Но не летя нищо с тях - това не означава че Спектрум е боклук , защото тези приемници не са изобщо Спектрум.

Също така да се направи извадка от единствен 8 канален приемник не е добра идея. Имам над 30 оригинални - DSMX , от тях 6,8,9 и 12 канални и всичките си работят перфектно.

Нека в темата се пишат само смислени коментари подкрепени с аргументи, не искам да виждам изказвания от рода - САМО ЛЕВСКИ или САМО ЦСКА :) - от такива коментари полза няма и смисъл също. Идеята е да покажем предимства и недостатъци на различните марки и модели апаратури.
 

Arxangel

Модератор
Модераторски Екип
Принципно, Тараниса предава 16 канала само ако е бинднат в този режим, иначе в нормалния режим за 8 канала времето е 9 милисекунди (може да се провери в google). Що се отнася до резолюцията на стиковете... не е САМО една идея по-добре от Turnigy, а ми доста по-добре. Много хора купуват стикове от Таранис за да слагат на други апаратури. А като говорим за резолюция, Таранис има 3072 стъпкова резолюция на сигнала, докато DX8-цата ми е 1024, и от съвсем скоро започнаха да ги правят с 2048 (Граупнера си беше 2048 преди повче от 3 години, когато го купих).

И пак, такива генерални заключения си правя за себе си, човека попита за моето мнение, и аз му казах.Той сам да си прецени... все пак става дума за FPV платформа и т.н., колкото и спортисти да летят със Спектрум, не са много тези, които го ползват за FPV, било то с оригинални приемници или не (ако все пак се ползва за това, то обикновено е екипиран с модул на 433Мгх. Ти летиш твоите джетове на до 500 метра от теб, би било странно да имаш проблем със сигнала на тази къса дистанция, и аз нямам проблем на къса дистанция, просто Спектрума не става за големи дистанции...

И пак казвам, нямам реално проблеми със Спектрум... работи вече около 3 години безспирно и без проблеми, дори с евтините приемници, а аз от тях имам над 30 и НИКОГА не съм имал проблем със сигнала, освен ако не изкарам самолета от обсег, или нещо не го заглуши... както стана скоро с един RMILEC... Като махнем тези инциденти по невнимание, апаратурата е перфектна към момента и нямам оплаквания.
 

Xape

Модератор
Модераторски Екип
Няма да е зле някой да се включи с нещо за тях... аз нямам никакъв досег с тези марки. :)
Аз за JR мога ще напиша нещо. За футаба някой от Кредо ако може да намери време.

Между другото - наистина би било добре да се пишат мнения за конкретни апаратури които човек е ползвал (по възможност повече от седмица, и ако може това да не му е първа апаратура) :).
 

tghyre

Редовен Потребител
........ да споделя и аз, че някога ако имам възможност бих си взел това въпреки, че за мен лично все пак е неоправдана инвестиция дори и при големи възможности................но знаете...........кеф цена няма!!!! :):biri::pilot:
http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXBUCA&P=0
 

Dido_D

Потребител
А друг вариант за разширяване на обхвата е с WiFi Booster например 2W - марка SUNHANS какъвто купих и ще тествам скоро. Вече прокарах ток от самото радио и само трябва да измисля как да го закрепвам. По това което чета и съм гледал с такъв бустер обхвата отива над 5-6 км без грижи, дори повече. В момента обаче дори това да стане ще имам проблем с видео връзката защото до момента тествах че след 800м става влошена.
ДО къде стигна с тестовете на WiFi-то. Виж този клип и прочети от долу публикацията.

 

Jokky

Новодошъл
Някой, нещо за Futaba и JR?:D
Толкова ли са зле Futabata и JR , че с такова пренебрежение ги отминавате. Нека ,който е ползвал тези апаратури да напише няколко думи и за тях. Специално Futaba 7С , сравнима ли е с със Spectrum DX6i или е по-добра?
 

Xape

Модератор
Модераторски Екип
Толкова ли са зле Futabata и JR , че с такова пренебрежение ги отминавате. Нека ,който е ползвал тези апаратури да напише няколко думи и за тях. Специално Futaba 7С , сравнима ли е с със Spectrum DX6i или е по-добра?
Много хубаво, че се намери някой да повдигне темата. Със сигурност Tassadar вече има достатъчно впечатления от Futaba 14SG които да сподели, стига да намери малко време :).

Относно Futaba 7C, нямам преки впечатления, но със сигурност не е коректно да се сравнява с DX6i, а със Spektrum DX7 или евентуално със старата DX7S за да има поне някакъв шанс Футабата чисто като параметри. Иначе като хардуер, съм сигурен че е супер здраво и прецизно направено "по японски".
 

Tassadar

Редовен Потребител
Много хубаво, че се намери някой да повдигне темата. Със сигурност Tassadar вече има достатъчно впечатления от Futaba 14SG които да сподели, стига да намери малко време :).

Относно Futaba 7C, нямам преки впечатления, но със сигурност не е коректно да се сравнява с DX6i, а със Spektrum DX7 или евентуално със старата DX7S за да има поне някакъв шанс Футабата чисто като параметри. Иначе като хардуер, съм сигурен че е супер здраво и прецизно направено "по японски".

Мда. Гледам съм навъртял 120ч. на Футабата. Май е време за едно ревю.
 

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
Толкова ли са зле Futabata и JR , че с такова пренебрежение ги отминавате. Нека ,който е ползвал тези апаратури да напише няколко думи и за тях. Специално Futaba 7С , сравнима ли е с със Spectrum DX6i или е по-добра?

Да кажем просто че не са разпространени толкова много при нас - съответно и преките впечатления са по малко.

Аз лично имам JR XG11 който ползвах около 1 год. До тогава беше флагман-а на фирмата, то и сега е почти така де.

Плюсове:
- Много прецизна изработка, много добър дизайн специално на XG11
- Нов протокол DMSS който се твърди че е по съвършен от конкурентите поради това че е разработен най-скоро ( от японците )
- Лесна настройка за спортни модели тип F3A, Планери общо взето
- Голям контрастен дисплей.
- Вградена телеметрия в приемниците
- резолюцията на каналите е 4096 - което с хубави качествени серва дава убийствено добра прецизност при управление.
- Радиото се свързва към приемника за 1/100-тна от секундата - в момента на включване вече има ЛИНК
- Фейл Сейф на каналите се настройва много удобно и лесно през самото радио.

Минуси:
- Батерията е само 1400 милиампера - издържа реално 3-4 летателни дни и трябва да се зарежда
- Приемниците тип PARKFLYER са прилични като цена но са буквално за 50-80м дистанция цените са около 80-90лв за 4 и 6 канален.
- Приемници тип FULL RANGE са железни на обхват но пък са около 150-160лв за 6 и 8 канален, 11 каналния струва към 240лв
- Програмирането е доста консервативно, ъпдейти излизат рядко - защото японците смятат че те са върха на сладоледа и всичко за което не са се сетили няма нужда да бъде добавяне защото просто няма нужда щом на тях не им трябва - разбирай всичко което не е спортен самолет и планер.
- При ъпдейта трябва да се внимава с каква карта се прави и да се изпълнява точно процедурата - ако нещо се обърка радиото ходи в сервиз в Япония.
- Телеметричните датчици са доста скъпи
- Програмирането има само 7 микса - което за настройка на Електрически турбинен джет с 11 канала ,2 турбини, векторна тяга, колесници и осветление е недостатъчно - както казах горе Японците знаят само спортни стандартни модели и планери :)

Забележка: За хеликоптери нямам идея как е защото не летя такива :)

Като заключение мога да кажа че радиото е много добро, и за правилните хора би било идеално - за мен определено не е - поради вида на самолетите които летя.
 
Нагоре