Разяснения за пълни начинаещи

night_pz

Новодошъл
Здравейте! Дъщеря ми, която е на 8 поиска кола с дистанционно управление за Коледа и очите ми светнаха, защото реших, че е време за хоби модел :)
Имал съм доста модели, но всички са били от така наречените "играчки". Модифицирал съм някои от тях, като най-успешния ми проект, още като ученик, беше да сложа две Li-Ion клетки по 3,6V от лаптоп на капака на едно старо 2WD бъги с пружинно окачване и механична скоростна кутия с две скорости, оригинално захранвано от 4 АА батерии. Резултата беше, че на по гладка повърхност не можеше да хване пътя, а на асвалт вдигаше над 30км/ч. Беше голяма забава, но в един момент пластмасовите зъбчатки не издържаха на увеличения въртящ момент и превъртяха. Мислех да дам на стругар да ми прави метални, но така и си остана, а сега вече дори не го знам къде съм го забутал.
Но сега, след доста години, е момента наново да се захвана с тази забава :)
Бюджета ми е ограничен разбира се, но мисля, че ще успея да го разширя достатъчно за да си позволя базов хоби модел. Нещо в границите на 200-300лв.
Първия въпрос е за вида на модела.
Мисля, че електрически модел е по добре за начинаещ - тези с ДВГ сигурно са доста сложни за поддръжка.
Размера да е поне 1/18, все пак за тези пари трябва да е по-внушителен, пък и да има добър клиренс
Мисля да е 4х4. Ще се кара както на асфалтова писта(имаме си тук в Пазарджик) така и на секйтборд рампи и през тревата и където другаде ни хрумне. Би трябвало да е по-проходимо като е 4х4 и да не се налага да ходиш да го освобождаваш постоянно. Пък и сигурно се кара по лесно, без излишен дрифт.
Чудех се за тъй наречените кроулери, но малката иска по бърз модел.
Това ме доведе до няколко модела:

1. ECX 1/18 Torment 4WD Short Course Truck RTR
2. ECX 1/18 Roost 4WD Desert Buggy RTR
3. Losi Mini Desert Truck 1:14 4WD RTR

Първите два май са доста близки, разликата е във външния вид и ЛЕД бара.
Но се чудя за третия - не е много по-скъп а е по-голем(1:14) с безчетков мотор, което не знам точно какво означава, но разбрах че е по-добре(най-вече за по бързо набиране май). Обяснете ако е възможно.
Притеснява ме само, че не пише да е водоустойчив, а както знаем малките най се кефят да минат през някоя локва.

Четох и за системата AVC и изглежда добра инвестиция, но с нея моделите започват от над 600лв и за сега няма как да стане. Тя може ли да се добавя в последствие?

Занимавам се с ремонт на електроника, така че няма да ми е проблем да ремонтирам, тунинговам, както и да напасвам разни по-мощни батерии, зарядни и т.н.
Принципно бих направил по сериозен рисърч, но Коледа наближава и за това реших да се допитам на готово до по-разбиращи.
Извинявам се за дългия пост и благодаря предварително на тези които са го изчели и биха изразили мнение!
 
Последна промяна:

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
Като гледам май хоби модела ще е повече за теб от колкото за дъщерята :)

И трите моделчета да ОК , но имай предвид че те наистина са бързички, и сега е зима, което значи че ще караш доста по малко навън :) В тоя ред на мисли един краулер като TEMPER може да се окаже доста голямо забавление в къщи.

Безчетковият мотор издържа повече от четковия - поради технологията си - като цяло е по добър от четковите.

AVC може да добавиш и после - за него ти трябва само приемник с AVC + Дистанционно на Spektrum

Карането през локви си трябва водоустойчив модел + старателно почистване и подсушаване после - за да нямаш грижи.
 

night_pz

Новодошъл
Благодаря за бързия отговор.
Краулера наистина е по-добра идея като цяло, но малката си пада по бързите неща и няма да и е толкова забавно.
Тези първите два реално ли са водоустойчиви? Сега, не говоря да я правим на лодка, но могат ли да издържат някоя и друга плитка локва?
А третия явно трябва да се пази от всякаква вода? При него дори зъбчатките са доста изложени и се притеснявам, че дори и в прах и пясък да се кара няма да му се отрази добре, но от друга страна точно за това го дават. Също при него пише, че е с метална трансмисия. Това означава ли, че другите два са с пластмасова?
Питам да ми кажете от опит, че те и смартфоните xperia на Sony ги рекламират активно като водоустойчиви, но често ми идват за ремонт дефектирали след водна баня. И разбира се гаранцията това не го покрива:)

P.S. Сега открих и този модел
HELION ANIMUS 18TR 4X4
който е доста по евтин - 200лв. По лош ли е от останалите?
 
Последна промяна:

Xape

Модератор
Модераторски Екип
От всички модели които си описал, най-много за парите си предлага Losi Mini Desert truck.
Какво имам предвид:
- Отделни приемник и esc (а не две в едно). Това дава възможност за лесен ъпгрейд
- Много здрава трансмисия базирана на Losi mini 8ight
- Мащаб 1/14 - доста по-голям от 1/18
- Безчетково задвижване

Относно водоустойчивостта - Тя касае единствено и само електрониката - Сам си установил обаче, че тя е силно разтегливо понятие. Всеки един модел можеш да го направиш "водоустойчив" като смениш и/или обработиш тези компоненти - това са esc, серво и приемник.
Все пак Horizon Hobby са се постарали да напишат дефиниция и препоръки относно "каране в мокри условия" както го наричат инструкциите за моделите - не е зле да си изтеглиш една инструкция и са прочетеш още от сега.
 

night_pz

Новодошъл
Да, и аз колкото повече чета осъзнавам, че този модел най-си струва парите. Единствения минус според ревюта в амазон е, че стоковата батерия изкарвала буквално 1 минута на макс скорост. Може да са били дефектни партиди, незнам.
Безчетковите мотори ги дават за напреднали обаче. Предполагам, че газта е плавна, пък и гледах по ревюта, че може да се ограничава от самото дистанционно. Надявам се, че бързо ще свикнем да я караме и няма да я разбием на пъвия ден :)
 

IvanSapa

Редовен Потребител
Losi е правилният избор от гореизброените. Харе ще ти дообясни.
Електрониката се цапоти с разни мазила и става водоустойчива(може да се скрие и в презерватив:)).
Батерията се сменя с литиева и скоростта и времето за каране ще ги имаш. Но ти трябва и зарядно за такива батерии и следене на разряда с външна пищялка.Макар че в началото е хубаво да си остане със стоковата батерия, за да не се засилва много бързо към бордюрите.
От тази апаратура май не може да се ограничава скоростта, но пък може да се смени с можеща.
Имам няколко Лоси-та и много други модели :wall:, та мнението ми не е по принцип.
Истината е, че поне в началото, не е много евтино цялото мероприятие. Ако дъщерята се откаже, тати ще поеме щафетата.Стига да не се скарате още в началото кой пръв ще кара.
 

night_pz

Новодошъл
А, то от сега е ясно кой ще е пръв, ама ще гледам да я заведа на по обширно място първия път докато свикне. Явно ще е Лоси-то. Благодаря за помоща!
 

night_pz

Новодошъл
Поръчах Лоси-то!
Последно искам да попитам - колко време реално мога да очаквам след първото зареждане със стоковата NiMh, защото няма как да я пробвам преди да я подарим, а не ми се иска да изкара 1-2мин само, че ще е разчарование подобно на големия хеликоптер от джъмбо миналата година...
 

Xape

Модератор
Модераторски Екип
Стоковата батерия се зарежда със зарядното в комплекта в продължение на 12-14 часа. Ще имате време за каране от порядъка на 15-20 минути, зависи колко Ви е тежък спусъка.
 

IvanSapa

Редовен Потребител
Време, достатъчно да се портоши нещо по модела или по покъщнината!:wall:
Нека първото каране не е в хола, а на по-голям паркинг, с по-малко стълбове и кошчета за боклук.
 

night_pz

Новодошъл
Ей тва ще е най трудно - да я убедя да не я подкара още в хола. :) Момчето от сайта се обади и поговорихме и каза, че на дистанционното действително има ограничение на газта, така че за начало ще я сложа на минимум докато посвикне с начина на управление, че досега сме карали само с джойстик(пълно ляво-пълно дясно), а тук вече е по-прецизно.

Малко извън темата, но стана въпрос за този хеликоптер от джъмбо и да ви питам - има ли смисъл да се занимавам нещо с него или каквото и да го правя няма да стане? Хеликоптера е от 80лв и е дълъг около 30-40см.
 

JetMan

Администратор
Модераторски Екип

IvanSapa

Редовен Потребител
Качи снимка на този хеликоптер да се ориентираме. Предполагам, че е със скапана от седене по складовете NIMH батерия и като се опиташ да летиш, само се върти на земята като пумпал и след малко умира.
Снимай батерията заедно с куплунга(ако батерията може да се сваля). И надписите с ТТ-данни върху кутията.
 

Airman

Редовен Потребител
Малко извън темата, но стана въпрос за този хеликоптер от джъмбо и да ви питам - има ли смисъл да се занимавам нещо с него или каквото и да го правя няма да стане? Хеликоптера е от 80лв и е дълъг около 30-40см.
По-добре недей! После трябва да се разправяш да го връщаш! От личен опит те съветвам... От джъмбо само коледна украса се купува!
 

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
От джъмбо само коледна украса се купува!

Много точно :) , аз навремето си купих 4-5 "радиоуправляеми" коли - няколко от Джъмбо - една от Фантастико и една от БИЛЛА :) - накрая бях толкова силно разочарован, че ги хвърлих - за нищо не ставаха, доста по късно видях истински модели ...
 

night_pz

Новодошъл
Не ме рабрахте - още миналата година се набутахме с този хеликоптер, но това чудо не може да се управлява - прави си квото си иска. Та има ли шанс да го подкарам някак?
 

Xape

Модератор
Модераторски Екип
Дай поне снимка на хелито и дистанционното му - да видим колко канално е т.н.
Иначе ако лети но се управлява трудно, най-често няма какво да се направи, недомислена конструкция.
 

kosachkata

Редовен Потребител
Тези от Джъмбо не летят ! Тоест летят само нагоре и на долу и до там . В тази ценова категория толкова !
 

night_pz

Новодошъл
Такааа, дядо Коледа донесе въпросното Losi и си го караме тези дни, кефим се яко :)
Но разбира се се случиха някои неща и сега пак искам да се допитам до по-знаещите.

Първо счупихме предната броня. Не че не е здрава, просто няколкото челни удара с над 30-40км/ч, както и скоци през 4-5 стъпала и дойдоха в повече. Вързах я със свински опашки и няма проблем, но все пак искам да я сменя със здрава. Бронята е с номер VTR211009 и там от където го купих(линка е по-горе в темата) я нямат в наличност. В ибей я има за скромните 13лв, но доставката е към 30лв! Има ли от къде другаде да я купя?

Второто ми питане е относно батериите и esc-то - Лосито е оборудвана с https://m.ebay.com/itm/GoolRC-S2435...Combo-for-1-16-1-18-RC-Car-Q6G7-/252944738357 тази комбинация.
С 300 зора успях да закача 2 липо батерии от таблети и колата тръгна, но вместо да е по-бърза от стоковата nimh дори е малко по-бавна. Мислех, че самата батерия не може да отдаде голям ампераж, но при тест с амперметър пълни скалата от 20A, смятам че са предостатъчни. Да не би самото esc да трябва да се пренастрои за липо? Четох в нета, че уж само си засичало дали е LiPo или Nimh, но малко не ми се вярва.
Освен това когато батерията вземе да свършва количката рязко намалява скоростта си. След рестарт пак тръгва бързо, но след малко пак се забавя рязко. Явно е някаква защита от пре-изтощаване, но защо се включва и при nimh батерията?

Доста въпроси, но вярвам, че ще проявите търпение към начинаещия ентусиаст и ще ми отговорите на всичко, за което благодаря предварително!
 

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
Бронята може да вземеш и от европейския сайт: www.horizonhobby.de . Относно батериите - със такива от таблети НЕ СТАВА :) , нито пък има начин как да ги тестваш с амперметър и да 20А е КРАЙНО НЕ ДОСТАТЪЧНО :)

Ползваме ей такива батерии - тея от таблетите са за друго :)
 
Нагоре