Искам да си направя сам квадрокоптер

Xape

Модератор
Модераторски Екип
Според мен назата е ок, особено на тази цена. Има вариант да се модне и стане като нълната NAZA V2. Вероятно я разпродават окончателно, защото е хардуер на 4 години вече.
 

Svilen

Потребител
Руснаците твърдят,че разликата между Naza lite и Naza V2 е само софтуерна и се преодолявала много лесно.
http://drone-irk.ru/?p=2251
Ами това ще ми е "мозъка" на дрона.....хубав,лош-поръчах го .
Сега се замислих за рамката и по- точно за връзката между нея и двигателите.Трябва ли да има нещо като демпфер между тях или двигателите се закрепят директно върху пластмасата/карбона на рамката?И самите места за закрепване универсални ли са или е възможно да уцеля вариант,при който да не мога да закрепя моторчетата към рамката?
 

bateray

Редовен Потребител
Поредната тема в която само се пита и не се слуша какво се говори... Назата много бързо ще я хвърлиш повярвай ми... Като всеки ти каза почни с по-малък ти пак викаш 500... Ми направо си вземи Tarrot 680 Pro ии си ти... Като питаш хората поне ги слушай
 

Svilen

Потребител
Напротив,вслушвам се.Избрах сравнително евтин вариант на полетен контролер,за да мога да преживея евентуалната му загуба по- лесно.освен това моделът е от доста време и има написано доста информация за настройките и експлоатацията му-за мен това е голям плюс.
Както казаха колегите-започвам по- скромно.А 500 мм. не са 600,има разлика.Отчитам факта,че тия части ще трябва да се разполагат по тази рама,а сами се сещате,че като начинаещ,ще ми е по- лесно да разполагам с по- голяма площ.
А и рама все още не съм поръчал,както и не съм повдигнал въпроса какви мотори да закупя.Така че мога да мина на вариант 450 мм,мога да взема и Tarot 680 .
 

bateray

Редовен Потребител
Напротив,вслушвам се.Избрах сравнително евтин вариант на полетен контролер,за да мога да преживея евентуалната му загуба по- лесно
Ами защо не попита какво точно да вземеш за същата сума и да ти кажем, вместо да преживяваш загубата му?

Както казаха колегите-започвам по- скромно.А 500 мм. не са 600,има разлика.
Да ти имам разликата...

Отчитам факта,че тия части ще трябва да се разполагат по тази рама,а сами се сещате,че като начинаещ,ще ми е по- лесно да разполагам с по- голяма площ.
На всичко над 250мм се разполага без никакъв проблем всичко, има един минус при разполагането на нещата на по-големите коптери, но ще те оставя ти да се замислиш :)

Както казах поредната тема в която хора като Rust, които се занимават от години със зглобяването и продажба на коптери, само си губаят времето да пишат коментари и съвети :)
 

Svilen

Потребител
Ами като се замисля,единственото което ми идва на ум е,че на голямата площ кабелите може да се окажат къси :)
Като казвам загуба,имам предвид да изгоря контролера докато се опитвам да го свържа или пък евентуална загуба на интерес към проекта-а това може да се случи и с контролер за 500лв да речем или за 1200 за октакоптер, както ми бе препоръчано по- горе в темата.
В интерес на истината попитах дали да взема точно тоя модел/въпреки ,че на 90 процента бях решил да го направя/.Но не е проблем да споделите и сега какво друго по- добро и защо има за 200 лв.
 

Xape

Модератор
Модераторски Екип
По-спокойно със страстите моля. Колегата Свилен е наясно че има много да учи.
Всеки сам решава дали да си отделя от времето пишейки постове, или да гледа сеир отстрани.
Това, че Свилен не се е съобразил с препоръката да направи по-малък коптер е негово право, което трябва да се уважава. Трябва да знае обаче, че колкото повече се отдалечава от общоприетите "добри практики за първи коптер", толкова по-малко помощ ще може да получи от съфорумниците, защото е избрал собствен път.
 

IvanSapa

Редовен Потребител
Като си започнал да правиш "компромиси" с размера на рамката, свали поне на 450мм. o_O
Ще може да вдигне спокойно люлка и малка камера в последствие.
Рамката трябва да е здрава-да не се усуква и огъва."Меката" рамка прецаква всеки контролер.
Голямата и евтина(с пластмасови рамена) рамка, вероятно няма да отговаря на това условие.
Във връзка с горното, не купувай сгъваема рамка.Поне не за първа такава.
NAZA е подходящ контролер за първи коптер. Ако си купил тази от линка, тя не е с оригиналния GPS на DJI. Имам един такъв GPS (не е точно този) ,сложен на NAZA Lite със сменен софт и се държи нормално.
За мисии с този контролер за сега забравяме. Необходимият допълнителен хардуер трябва да е на DJI, а цените са доста солени.
 

AlexM

Редовен Потребител
Назата е супер за начало но е много ограничена според искането ти, а цените на Пиксхоука всеки ден падат драстично.
http://www.ebay.com/itm/252379257230?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK:MEBIDX:IT
За съжаление при него ще трябва много да четеш но изпълнява всичките ти изисквания.Рамката да е 450 ка и да е възможно най-лека.Здравина не гледай защото на 90 процента всички се трошът при падане.
Примерно тази
http://www.ebay.com/itm/X450-4-axis...231404?hash=item4d2448c82c:g:YXoAAOSw-jhUF6r4
Може и да разгледаш в хобикинг.
Задължително си вземи X рамка защото повечето контролери са направени за X рамки по подразбиране и няма да се налага още преди първия полет да влизаш в настройка на Пидове и други сложни неща.И най важното, незнам от къде си но намери хора които да ти помогнат, начинанието ти не е лесно но щом не се отказа още в началото има шанс да те задържим като колега моделист. :D Ако си от София виж местните сбирки, заповядай ако трябва с лист и химикалка :D, разгледай форума ПИТАЙ( не е срамно) и ще ти отговорят на всичко.Който търси намира.
 
Последна промяна:

Svilen

Потребител
И най важното, незнам от къде си но намери хора които да ти помогнат, начинанието ти не е лесно но щом не се отказа още в началото има шанс да те задържим като колега моделист.
Аз съм тук не за да разлайвам кучетата,а със сериозното намерение да си направя дрон.Иначе съм от Нова Загора...не съм виждал някой тук да се занимава с подобни неща.
И никой не си направи труда да ми обясни,защо дронът ми да не 600 или 500 мм.Казвате-не можеш да го направиш.Ами то аз сам и 250 мм-ов не мога да направя.Явно има друга причина,може би не искате да споделите някои специфични моменти при подбора на частите му...друго обяснение нямам.Самото сглобяване на частите принципно не виждам да има разлика в сравнение със сглобяването на малък дрон.
 

Rust

Редовен Потребител
Ами просто по-големите куадове имат едно предимство - могат да вдигат по-тежък товар. По всеки друг параграф малките са по-добри.
Спортни камери с гимбал (gopro и подобни като тегло) можеш спокойно да носиш и със 350мм куад. 600 има смисъл ако ще му качваш SLT камера.

Иначе в "трудността" е все едно дали ще е 150мм или 600мм...
 

IvanSapa

Редовен Потребител
Рамката трябва да е здрава-да не се усуква и огъва."Меката" рамка прецаква алгоритмите на управление и стабилизация на всеки контролер.
Виждам, че не съм го написал разбрано.Да се доизясня:
Витло-моторната група в края на всяко рамо, при полет се опитва да усуче съответното рамо.Мисля, че тези сили са най-големи при команда по ръдър. Ако рамото се поддаде на това усукване, се променя посоката на въздушния поток, което е нежелателно.
Това имам в предвид като казвам да е здрава конструкцията, а не издръжливостта на падане от високо. Допълнителна "екстра" ще бъде, ако рамената вибрират.

Правил съм си експерименти с една рамка от шперплат.
P1010343.JPG
Сглобена е без капка лепило. Всичко е пристегнато с ленти велкро и свински опашки за да стои цяло. Рамото, като го усучеш на ръка, не се връща напълно в първоначалната позиция. Управлението във въздуха е голям купон. Коптерът си хвърчи без много да се съобразява командите от апаратурата.:wall:

Мнението ми е основано единствено на експерименти. Може тълкованието на резултатите да е абсолютно погрешно.Предпочитам проба/грешка пред теоретичната подготовка.:bastun:
 

Rust

Редовен Потребител
Ванка, проблемът на "меките" рамки е по-скоро във вибрациите които се придават към акселерометъра.
 

Xape

Модератор
Модераторски Екип
Аз съм тук не за да разлайвам кучетата,а със сериозното намерение да си направя дрон.Иначе съм от Нова Загора...не съм виждал някой тук да се занимава с подобни неща.
И никой не си направи труда да ми обясни,защо дронът ми да не 600 или 500 мм.Казвате-не можеш да го направиш.Ами то аз сам и 250 мм-ов не мога да направя.Явно има друга причина,може би не искате да споделите някои специфични моменти при подбора на частите му...друго обяснение нямам.Самото сглобяване на частите принципно не виждам да има разлика в сравнение със сглобяването на малък дрон.
Свилене вземи да се успокоиш малко - мнението на Алекс е изцяло положително към теб, а ти намираш кусури!
Правиш ли разлика между следните твърдения:
1. Не можеш да направиш дрон 600.
2. Недей да правиш за първи дрон по-голям от 350 (или най-много 450).
Всички тук ти казват второто.
Няма конспирация срещу теб да се крие информация, защо мислиш че е иначе?
Ето ти една доста основателна причина - цените на компонентите за по-голям дрон нарастват поне пропорционално на размера им, а в много случаи и повече. Предимствата обратно - намаляват.
Ети ти пример за батериите, да приемем че ти трябват 3-4 бр.:
- за размер 250 (1800/3s да кажем) - по 40 лв бройката
- за размер 350 (3-4000/3s или 3-4000/4s) - по 60-100 лв
- за 450ка - около 100-150лв/бр.
- за 550-600 отиваш на поне 200 лв на бр.
 

Svilen

Потребител
Относно GPS-a.Знам,че не е оригинален и за това се поразрових из нета да видя какво пише за него.Явно има изобилие от подобни китайски GPS-и.Има доволни от тях,има и недоволни.Глвно правел проблеми при ниски температури.Та реших с него да поиграя на тото.
Ако на някой му е интересно:
http://forum.rcdesign.ru/f123/thread446370.html

И така,сега на дневен ред е рамката и проблемите с вибрациите и усукванията :0
Принципно кое е по- добре-рамената да са тръби или да са някакъв профил?
Има ли рамки от алуминиеви сплави или само пластмасови и карбонови?
И от 450 повече не свалям,нито милиметър :)))
 
Последна промяна:

IvanSapa

Редовен Потребител
Ванка, проблемът на "меките" рамки е по-скоро във вибрациите които се придават към акселерометъра.
:flyfly:Меките работи в коптеростроенето(и не само) не ги обичаме!
Понеже сме на етап "избор на рамка", имаме консенсус, че рамката трябва да е "твърда".Да няма после чудене дали вибрациите са от кекава рамка, небалансирани витла, кофти камбана на мотор или нещо друго четвърто. Да отпаднем поне първото.
Рамката, която е предложил Алекс, според мен е подходяща. Имаше подобна и в Хобикинг. За нея продаваха и резервни карбонови рамена с различна дължина. Като минус - малка е площта на централната платка и няма много място за оборудването върху нея.Между платките пък съвсем няма място, но това не е голям проблем.
 

Svilen

Потребител
Искам да попитам от какви европейски интернет магазини поръчвате части за коптерите си.Митничарите почнаха да създават много неудобства при пазаренето от Китай.Освен това може да има европейски производители на части с по-добро качество.
 

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
Нека наистина страстите се поуспокоят , не виждам защо някой колеги скачат така остро.

Моят съвет към Свилен специално е без значение какво ще почнеш , важното е да почнеш да сглобяваш нещо. Съветите на хората тук определено са да ти спестят нерви и пари, но и аз съм бил начинаещ и знам, че е много трудно да ги разбереш. В крайна сметка най-важното е да почнеш от някъде, и макар и първия опит да не е много успешен, по пътя ще научиш много - а това е най-важното.

Магазините които ползваме са основно китайски от които пазаруваме, като има и няколко БГ

От БГ купуваме определени неща - като например:

  • http://www.myhobby.bg/ , радиа Spektrum, зарядни на Revolectrix, батерии Gens Ace и Tattu, както и много модели на самолети,хеликоптери,коли
  • http://www.ledge-team.com/ - оборудване за рейсинг коптери, мотори, спийдове , видео оборудване.
  • http://arxangelrc.com/ - всякакви неща за хобито, видео оборудване, радио Taranis, 3d принтер части и поръчки.

От международните основно:

Поръчките - по малки, за да не ходят на митница. Ако отидат - минаваш по реда - няма на къде.

Европейски магазини .... аз поне не знам за яко заредени, като изключим https://www.lindinger.at/en/ - в който обаче има специфични неща само.
 

xpyc

Новодошъл
Точно същото мислене имах като Свилен преди 1 година когато се зарибих по дронове и ето го резултата на снимката. И аз исках много голям защото има повече полетно време. Но с времето докато чаках частите да дойдат загубих интерес към големите. Зарибих се по малките и вече имам 4. Приготви се за много крашове и резервни части докато се научиш да караш както и докато дрона започне да лети читаво. В алиекспрес има евтини китове като за начало Super Combo 500mm 500 S500 Quadcopter Frame APM2.6 NEO-M8N 8N GPS Power Module 2212 920KV Motor 30A Simonk ESC 9450 Propeller http://s.aliexpress.com/ZZbaeAfy (from AliExpress Android)
1475648100850-182569214.jpg
 

Svilen

Потребител
Последна промяна:
Нагоре